Å lage en markedsplan er for mange ikke det enkleste en gjør. Men hva er egentlig en markedsplan? En markedsplan er av ganske liten verdi for en bedrift om den ikke har en gode strategier og implementering. Men ting på jo planlegges, litt i hvertfall.

En markedsplan inneholder en liste handlinger, med mål uten noe spesielt strategisk fundament. En markedsplan skal beskrive business aktiviteter som skal nå et set av markedsmål innen en vis tidsramme. 

Vi kan se på en markedsplan som en konkret beskrivelse av de markedsaktiviteter som en virksomhet skal iverksette for en gitt periode med spesifikasjon av mål og strategi inkludert tidsplan, kostnader og forventede resultater uttrykt i markedsandel og verdi. 

Fortvil ikke, nå slipper du å gli hodet i skrivebordet ditt i fortvilelse av å stå fast. Disse enkle punktene vil forhåpentligvis veilede deg i starten av en riktig retning.

Fem enkle steg til en markedsplan

Før vi gjennom 5 steg for å lage en markedsplan. En markedsplan skal også beskrive den nåværende markedssituasjonen. Hva er situasjonen idag? Hva gjøres idag, hva fungerer, hva fungerer ikke? Dette skal også definere bedriften, produktene og tjenestene som tilbys. Få en klar ide av hva din niche er. Forstå hva du markedsfører! Det er viktig å forstå hva dine konkurrenter tilbyr, og hvordan du evt. kan vise at det du tilbyr er bedre.

1. Produktets egenskaper

Å posisjonere produktet ditt har to steg. Først, må du analysere ditt produkts egenskaper og bestemme hvordan du kan få dine produkter til å se annerledes ut enn dine konkurrenters. Som det andre steget må du tenke ut hvilke typer av kunder vil mest sannsynlig kjøpe dine produkter. Hva selger du? Hvilke problemer løser dette? Hvilken kvalitet har du lagt deg på? Du kan ikke tilby alt, så du må vite hva din målgruppe vil ha. Hvordan engasjerer produktet ditt, også de du har tenkt deg ut som skal bruke det? Om relevant for deg, hvordan engasjerer produktet ditt de som evt. følger det din kunde driver med?

2. Målgruppen

Hvem er målgruppen? Hva karakteriserer dem? Spør deg selv følgende: Er de konservative eller innovative? ledere eller følgere? tradisjonelle eller moderne? Hvor ofte kjøper de dine produkter og i hvilken mengde? Om du er en business til business (B2B) markedsfører definer publikum basert på bransje, job titler, størrelse på bedrift, geografisk lokasjon eller andre karakteristikker. Vær sikker på å snevre dette nok inn, du kan ikke nå alle, ikke med en gang isåfall.

3. Ditt mål med markedsføringen

Hva ønsker du å oppnå med markedsplanen din? Ønsker du å øke salg med evt. hvor mye? Hva er realistisk? Ønsker du bare å være synlig for kunde, opprettholde en bevissthet for at du eksisterer og hva du driver med? Overbevise eller inspirere noen om noe?

4. Markeds strategi

Dette punktet er hjerte av din markedsføringsplan. Nå har du i de andre punktene fått sett på hva markedsføringen in skal oppnå, og identifisert din målgruppe. Nå er det på tide å se på detaljene, strategien og taktikkene å bruke for å nå denne målgruppen og nå målene dine. Dette er ikke et detalj nivå på strategi som jeg nevnte på innledningsvis i artikkelen, her skal du se på mulighetene for hva som er relevant og tilgjengelig, fra et strategist ståsted.

En god markedskampanje treffer målgruppen på alle flater i salgs syklusen. Noen markedsførings taktikker er gode på å nå kalde prospects- å tiltrekke seg og bli kjent for nye kunder som ikke kjente til deg fra før. Varme prospects- noen som har blitt eksponert for dine tidligere poster eller kampanjer, de kjenner til deg og du har kanskje til og med pratet med dem tidligere. De varmeste prospektene er de som allerede er klare til å gjøre et kjøp av deg.

For å fullføre taktikk biten av markedsplanen din. Se på dine hoved strategier, deretter inkluder de varierte taktikkene du bruker for å nå prospekter.

Et eksempel: For å finne din idelle markedsføringsmix, se på hvilke media din målgruppe bruker for å hente informasjon.

Hvilke kanaler bruker din målgruppe? Linkedin? Facebook? Hvilken del av dem ønsker dere å nå og hvor? Linkedin har kanskje beslutningtekere i større grad, kanskje ideelt for B2B salg. Andre målgrupper som bruker kanskje facebook, ofte ideelt for B2C salg? Det er her definisjonen av punkt 1-3 kommer inn. Hva er ditt produkt, din målgruppe og hva er målet ditt med denne strategien. Gå gjerne tilbake å se på dette igjen.

5. Budsjett

Et felt mange har liten eller ingen innsikt i, er hva ting koster. Content kan vell ses på som å være eksponert for en godtebutikk, uten at det står noe pris på noe. En ser kanskje noe en syntes så helt topp ut, noe noen andre har leget. “Det vil jeg også ha» tenker en, og ser for seg hvordan dette skal se ut. Mens en dagdrømmer og stirrer tomt ut i rommet i flere dager, for så å våkne opp til realiteten. Prislappen for dette, da har en kastet bort mye tid. men forhåpentligvis både hatt det hyggelig og lært noe under dagdrømmingen.

Hva er budsjettet for dette i år. Hvor mye er satt av til markedsføring?. Noe content koster mer enn annet. Å forvalte dette riktig er essensielt så en får en full markedskampanje. Det er ofte bedre å ha mye godt content som treffer bra, en å gå tom for penger på første delen.

Når du begynner å samle hva ulike kostnader er på markedsførings taktikkene dine, noe du har sett på i de tidligere stegene. Så finner du ofte raskt ut at budsjettet ditt ikke stemmer overens med taktikken du har valgt. Som for eksempel hva animasjon koster, eller hva profesjonelt laget content som gode tekster, artikler som både er godt skrevet av fagpersoner og rangerer øverst på google. Engasjerende videoer du har sett store aktører har, og annet du kanskje gjerne skulle ønske deg.

Fortvil ikke !

Da er det bare å gå tilbake til de siste 4 stege og justere deretter. Nøkkel er å aldri stoppe markedsføring- ikke bry deg for mye om de dyre taktikkene før du har råd til dem. 

Husk! godt nok content er også mer enn godt nok.

Se våre siste artikler:

Forfatter

Tim Hoiseth

Serie entreprenør med fokus på samhandlingen mellom mennesker og teknologi. Sosiolog, samfunnsviter, organisasjonsviter med ekspertise på kompetanse og arbeidsmarked.

Følg han på Linkedin <Trykk Her>